Μηνιαία Έκθεση Σεπτεμβρίου 2018

Ένας μήνας με πολύ έντονες διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε για τις διεθνείς αγορές. Πιο σημαντική εξέλιξη σε επίπεδο αγορών ήταν το ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτη S&P500 ο οποίος στη συνέχεια έχει υποχωρήσει 1.79% από το νέο του ρεκόρ. Από την άλλη όμως, παρά την ισχυρή κεφαλαιαγορά στις ΗΠΑ, παρατηρήσαμε τις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης και των αναδυόμενων οικονομιών να παρουσιάζουν πολύ σημαντικές αδυναμίες. Ενδεικτικά ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κίνας βρίσκεται ήδη σε bear market ενώ ο δείκτης Eurostoxx έχασε από τις αρχές Αυγούστου μέχρι την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 6.63%, έχοντας απολέσει ήδη 14.25% από το

υψηλό επίπεδο του ανοδικού κύκλου.

Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές δεν βρίσκονται πλέον σε έναν απόλυτα υγιή ανοδικό κύκλο και είναι πολύ πιθανό, να βαδίζουμε τα τελευταία στάδια αυτού.

Μέσα από την ιστοσελίδα moneyworld.gr δημοσίευσα ένα άρθρο στις 28 Αυγούστου με το οποίο ανέλυσα τους λόγους που με οδήγησαν να κλείσω την θέση αγοράς που διατηρούσα στον S&P500 από τις 6 Φεβρουαρίου (2.637 μονάδες). Η θέση αυτή απέδωσε 8.91% στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, όμως με τα μακροοικονομικά δεδομένα, να κάνουν ακόμα λόγο για επιπλέον βελτίωση του οικονομικού κύκλου, η απόφαση αυτή εκ πρώτης άποψης φαίνεται επισφαλής.

Η αρχική σκέψη τότε ήταν, ότι εφόσον τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν δυνατά, η φορολογική μεταρρύθμιση σχετικά φρέσκιακαι ένας εμπορικός πόλεμος (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον) θα βοηθούσε την εγχώρια οικονομία των ΗΠΑ, εκμεταλλεύτηκα το βραχυπρόθεσμο κλίμα φόβου και αποφάσισα την αγορά εντός της τέταρτης ημέρας πανικού. Ο αρχικός μας στόχος ήταν η επίτευξη επιπέδων λίγο κάτω από τα ιστορικά υψηλά,

κάτι που το πετύχαμε. Πλέον όμως, το θέμα του εμπορικού πολέμου έχει αρχίσει να αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς κινδύνους στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής όλων των κεντρικών τραπεζών που παρακολουθώ. Παράλληλα έχουν ανακύψει δύο ακόμα πολύ σημαντικοί κίνδυνοι, αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτός των αναδυόμενων οικονομιών.

Για τους πιο πάνω λόγους, εκτίμησα ότι το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί προς τους κινδύνους αυτούς και θα διαμορφώσει μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπως αναφέρω στο άρθρο μου. Η δουλειά μας λοιπόν μέσα από την έκθεση αυτού του μήνα είναι να αναζητήσουμε τους λόγους οι οποίοι θα μας υπαγορεύσουν αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη διόρθωση η οποία θα είναι ευκαιρία αγορών για νέα υψηλά, ή αν πρόκειται για κάτι βαθύτερο, οπότε θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε θεμελιωδώς όλη μας τη στρατηγική και να αναμένουμε διεθνές πτωτικό κύκλο.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγορές

Για να κατεβάσετε ολόκληρη την έκθεση πρέπει να είστε εγγεγραμμένα μέλη της σελίδας

Εγγραφείτε τώρα

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)