“Παίζω” στο χρηματιστήριο ή είμαι επενδυτής??

Ποια ήταν η τελευταία φορά που “έπαιξες” στο χρηματιστήριο;

Μάλλον, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο “παίζω στο χρηματιστήριο” και στο “είμαι επενδυτής”;

Είναι σαν να ρωτάμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ στη μέρα και στη νύχτα!

Μέσα από την εμπειρία μου από τις αγορές, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο ο οποίος ασχολείται με τις χρηματιστηριακές ή με άλλες χρηματοοικονομικές αγορές. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών γνωρίζει πολύ καλά τους βασικούς αριθμοδείκτες των μετοχών. Κάποιοι άλλοι ξέρουν καλά τεχνική ανάλυση ώστε να μπορούν να προβλέπουν την πορεία των αξιών. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που γνωρίζουν από μακροοικονομικά στοιχεία. Όλοι τους όμως αφιερώνουν το 100% της εργασίας τους στο “που θα πάει η τάδε αγορά”. 

Να δώσω ένα παράδειγμα. Στις 6 Φεβρουαρίου 2018 δημοσίευσα ένα βίντεο και κοινοποίησα μία τοποθέτηση αγοράς που έκανα στον S&P500. Συγκεκριμένα αγόρασα παράγωγα του δείκτη στο 2.637, θέση η οποία είναι ακόμα ανοιχτή (+3.60% την στιγμή που γράφεται το παρόν). Ένα μέρος της εργασίας μου ήταν να αποφασίσω αν πρέπει ή όχι να αγοράσω τον δείκτη, απόφαση η οποία βασίστηκε στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις όπως εξηγώ σε πολλά άλλα άρθρα και δημοσιεύσεις γύρω από εκείνη την ημέρα.

Το βασικότερο μέρος όμως της εργασίας δεν είναι το που θα πάει η αγορά, αλλά “είναι αυτή η τοποθέτηση κατάλληλη για το δικό μου χαρτοφυλάκιο;”

Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα. Απλώς το ερώτημα αυτό διαχωρίζει τους επενδυτές από αυτούς που “παίζουν” χρηματιστήριο.

Για να ξεκινήσουμε να χτίζουμε την απάντηση στο ερώτημα αν η τοποθέτηση είναι κατάλληλη για το χαρτοφυλάκιό μας πρέπει να αποφασίσουμε τι χαρτοφυλάκιο χτίζουμε. Υπάρχουν τρεις και μόνο τρεις λόγοι για τους οποίους κάποιος χτίζει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο:

Η συνέχεια της μελέτης βρίσκεται στο Trading Academy

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)