Πως να αναγνωρίζετε τους κρυμμένους κινδύνους των ETFs

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, τα ETF’s (Exchange Traded Funds) συγκέντρωσαν τις υψηλότερες εισροές κεφαλαίων από οποιοδήποτε άλλο τύπο δομημένου asset στην ιστορία.

Είναι αυτό κακό; Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους η συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τα ETFs θα γίνει η αιτία μίας μεγάλης φούσκας. Για παράδειγμα, ο Mohamed El-Erian πιστεύει ότι η ρευστότητα η οποία τόσο πολύ διαφημίζεται ότι τα ETFs διαθέτουν, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα ορισμένη. Για παράδειγμα, έρευνα της BlackRock το 2015 έδειξε ότι πολλά ομολογιακά ETFs είχαν πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από τα υποκείμενα ομόλογα τα οποία ακολουθούσαν.

Σε φιλοσοφικό επίπεδο έχουν ακουστεί πολύ σημαντικότερες κατηγορίες ενάντια στα ETFs όπως “όπλα μαζικής καταστροφής” και “χρηματοοικονομική αποκάλυψη”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ETFs είναι κάπως περίεργα προϊόντα, όμως το να διαχειριστεί κανείς το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνει ένας επενδυτής σε ETFs, δεν χρειάζεται εκλεπτυσμένη τεχνογνωσία. Αρκεί μόνο μία ερώτηση:

Τι είναι αυτό που ένας επενδυτής δεν βλέπει;

Αν και τα ETFs αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο ώστε ένας επενδυτής να ικανοποιήσει τους στόχους του, περιέχουν πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να οδηγήσουν τον επενδυτή σε διαφοροποιημένα αποτελέσματα.

Ένας βασικός κίνδυνος των ETFs είναι ότι κατά περιόδους μπορούν να παρουσιάσουν απόκλιση από τον δείκτη ή από την αγορά την οποία παρακολουθούν. Οπότε ένας επενδυτής θα πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη τόσο του ETF όσο και της υποκείμενης αγοράς σε σχεδόν καθημερινή βάση, παρά να τοποθετηθεί και να αφήσει την θέση του να “τρέξει”. 

Ενά πολύ χτυπητό παράδειγμα αποτελεί το ETF ομολόγων υψηλών επιτοκίων SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF το οποίο απέδωσε κατά μέσο όρο

Η συνέχεια της μελέτης βρίσκεται στο Trading Academy

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)