Μία εκτίμηση σχετικά με την Παγκοσμιοποίηση για το 2018

Στην συγκεκριμένη ενότητα θα μελετήσουμε τμήματα της συνέντευξης του Paul Rawlinson, προέδρου της Baker McKenzie, την μεγαλύτερης νομικής εταιρίας παγκοσμίως. Πρόκειται για μία συνέντευξη στα πλαίσια του ετήσιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός για το 2018.

“Πρόσφατα δημοσιεύσαμε τις εκτιμήσεις μας ότι το 2018 θα είναι μία χρονιά με πολλές και σημαντικές εξαγορές και δημόσιες προσφορές λόγω κυρίως της βελτιωμένης ζήτησης παγκοσμίως, της συνεχιζόμενης ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών και της βελτίωσης των συνθηκών του παγκόσμιου εμπορίου. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι του σεναρίου αυτού είναι μία απρόβλεπτη πολιτική διεθνούς εμπορίου από τις ΗΠΑ, κάποια προβλήματα στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ (οριζοντιοποίηση της καμπύλης επιτοκίων) και μία ξαφνική βύθιση της ανάπτυξης της Κίνας.

Οι εκτιμήσεις αυτές και οι σχετικοί κίνδυνοι αποτελούν αξιόπιστους δείκτες για την κατάσταση της παγκοσμιοποίησης και τις σχετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των αγορών. Όμως παρατηρούμε ότι σημαντικές αντιθέσεις κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο όπως για παράδειγμα ο προστατευτισμός έναντι των διασυνδέσεων, η μυστικοπάθεια ενάντια στην διαφάνεια, ο ανταγωνισμός ενάντια στην συνεργασία και άλλες πολλές. Η ένταση των αντιθέσεων αυτών αυξάνεται σταδιακά και επιταχυνόμενα τα τελευταία χρόνια. Η ώθηση για περαιτέρω καινοτομία, ψηφιοποίηση και διασυνδέσεις αντιμετωπίζονται όσο ποτέ άλλοτε με καχυποψία και με μία τάση υπαναχώρησης σε εποχές μεγαλύτερης απλούστευσης.

Μερικά χρόνια πριν, είχαμε περιγράψει έναν κόσμο όπου η παγκόσμια οικονομία θα ήταν αυξανόμενα διασυνδεδεμένη, αλλά η πολιτική σκηνή διεθνώς θα ήταν κατακερματισμένη για τους εξής λόγους: Αφ ενός λόγω της αναστάτωσης που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και αφ εταίρου από την εντύπωση που δημιουργείται στους ανθρώπους σχετικά με χαμένους και κερδισμένους από την νέα τάξη πραγμάτων. Η εναντίωση της πολιτικής σκηνής στην παγκοσμιοποίηση τελικά εμφανίστηκε με ένταση την οποία ήταν δύσκολο να είχε προβλέψει κανείς πριν από μερικά χρόνια, λαμβάνοντας την μορφή της μάχης έναντι στην παγκοσμιοποίηση αντί για την επιβράδυνση της εφαρμογής της.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση έχουν επιταχυνθεί οδηγώντας μας στην “τέταρτη βιομηχανική επανάσταση”. Οι καινοτομίες έχουν δημιουργήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αφαιρέσουν τις “προστριβές” από τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις παροχές υπηρεσιών. Στον αντίποδα όμως, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κοινωνίες αντιδρούν στην αναστάτωση αυτή προσθέτοντας “προστριβές”. Πρόκειται για περίπλοκες δυνάμεις που αντιμάχονται

Βλέπουμε μία πορεία προς μία παγκοσμιοποίηση πολλαπλών ταχυτήτων. Η στρατηγική πρόκληση για την επόμενη δεκαετία είναι να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε μέσα σε έναν κόσμο ο οποίος είναι ταυτόχρονα διασυνδεδεμένος και κατακερματισμένος. Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ, η μεταβλητότητά τους σε χαμηλά ιστορικά, ενώ παράλληλα το πολιτικό ρίσκο έχει βρεθεί σε ένα επίπεδο που δεν το έχουμε δει για δύο γενιές. Φαινομενικά αντικρουόμενες πραγματικότητες που συνυπάρχουν!!

Η συνέχεια της μελέτης βρίσκεται στο Trading Academy

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)