Επενδυτικές επιλογές μετά την ανακοίνωση της Fed

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την τελευταία μας ανάλυση, η εικόνα των αγορών διεθνώς παραμένει σταθερή. Βλέποντας συγκεκριμένες μετρήσεις, θα δούμε ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η μεταβλητότητα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Αν και η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η Fed πιστεύει ότι πρόκειται για προσωρινό παράγοντα που έχει να κάνει με υψηλότερη από ότι συνήθως μέτρηση 12 μήνες πριν. Παράλληλα, συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο πληθωρισμός ο οποίος παρέμεινε κάτω από τον στόχο της Τράπεζας ύψους 2%.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή όπως αυτές μετρώνται από τον δείκτη PCE αυξήθηκαν κατά 1.75% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, ενώ ο Core PCE, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 1.50% στην ίδια χρονική περίοδο.

Αντίθετα με τον πληθωρισμό, παρατηρείται επιτάχυνση στον ρυθμό αύξησης του κόστους εργασίας όπου ο δείκτης κόστους εργασίας αυξήθηκε κατά 2.25% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο και η μέση ωριαία αμοιβή για όλους τους εργαζομένους αυξήθηκε κατά 2.75% στην ίδια χρονική περίοδο.

Πτώση παρατηρήθηκε και στις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων της αγοράς για μία πιο αργή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και μίας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής. Αναλυτικά οι λόγοι για την μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, όπως τους καταγράφει η Fed είναι η μειωμένη πιθανότητα κάποιας αλλαγής στη δημοσιονομική πολιτική και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοοικονομικών εταιριών, πιο αδύναμες των προσδοκιών εγχώριες μακροοικονομικές μετρήσεις, γεωπολιτικοί και πολιτικοί κίνδυνοι διεθνώς.

Στο κομμάτι των εκτιμήσεων τώρα, η Fed πιστεύει ότι τόσο η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ, όσο και ο πληθωρισμός θα ενισχυθούν από το δεύτερο τρίμηνο και θα ενταθούν προς το τέλος του έτους. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε ανοδικά η πρόβλεψη για το 2018 και το 2019 καθώς αναμένεται η πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και η χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις χρηματοοικονομικές εταιρίες. 

Στο κεφάλαιο κίνδυνοι, η Fed αναφέρει ως σημαντικότερο και πιο άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το διεθνές αντίκτυπο που μπορεί να έχει η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Δηλαδή, η ροή κεφαλαίων που θα ξεκινήσει με προορισμό τις ΗΠΑ λόγω των υψηλότερων αποδόσεων θα επηρεάσει αρνητικά τις αναδυόμενες αγορές. Ο δεύτερος κατά σειρά σημαντικότητας κίνδυνος έχει να κάνει με την υπερθέρμανση της οικονομίας των ΗΠΑ σε περίπτωση που όντως εφαρμοστεί μία πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, καθώς η οικονομία λειτουργεί πολύ κοντά στο επίπεδο πλήρους απασχόλησης.

Στις έρευνες σχετικά με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επιχειρηματικές εκτιμήσεις, όλες οι αναφορές ήταν θετικές, δείχνοντας ένα κύμα ευφορίας. 

Σε έρευνες που έγιναν σχετικά με την αγορά εργασίας, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Με την ανεργία πλέον στο 4.5% και με μέση δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας ανά μήνα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται επιταχυνόμενες αυξήσεις στους μισθούς και δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένων υπαλλήλων. Εδώ έχουμε ένα σημάδι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, κάτι το οποίο είναι ένα βήμα πριν την κρίση. Ακόμα βέβαια είναι νωρίς για κάποιο τέτοιο συμπέρασμα, όμως πρόκειται για μία εξέλιξη που θα πρέπει να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή.

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τώρα, η Fed προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στο εύρος μεταξύ 1.00% - 1.25%, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι θα συνεχίσει με σταδιακό, αλλά προσεκτικό ρυθμό σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Επίσης, παρουσίασε ένα νέο μέτρο μείωσης του υπολοίπου των ομολόγων που διατηρεί στον ισολογισμό της, αρχής γενομένης εντός του έτους. Η αλήθεια είναι πως μία ποσοτική αλλαγή (σύσφιξη ή χαλάρωση) επηρεάζει πολύ περισσότερο τις αγορές από μία αλλαγή των βασικών επιτοκίων βάσει των όσων έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Οπότε πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Στα πρακτικά από την συνεδρίαση του Μαΐου είχαμε ενημερωθεί ότι θα βάλουν κάποια μηνιαία όρια όπου κάτω από αυτά δεν θα επανεπενδύουν τις λήξεις ομολόγων που διακρατεί η Fed. Αυτά τα όρια θα αναπροσαρμόζονται σε τρίμηνη βάση, ενώ όσο μεγαλύτερα τοποθετούνται τόσο ταχύτερα θα μειώνετε ο ισολογισμός της Fed.

Σε επενδυτική άποψη, πρόκειται για θετικές για τις χρηματιστηριακές αγορές ειδήσεις, διότι μία κεντρική τράπεζα προχωρεί σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μόνο στην περίπτωση που έχει θετικές εκτιμήσεις για το μέλλον. Η διαφορά είναι ότι λόγω της αλλαγής στην ποσοτική νομισματική πολιτική, αναμένουμε μία μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές. Πράγμα που σημαίνει ότι από εκεί που αναμέναμε διορθώσεις 3%-5% για να τοποθετηθούμε με θέσεις αγοράς, πλέον θα είμαστε πιο υπομονετικοί και θα αναμένουμε λίγο μεγαλύτερες διορθώσεις 5%-7%.

Έχοντας πάρει την “εξασφάλιση” της Fed για το μέλλον της οικονομίας, θα έχουμε την ηρεμία να αγοράσουμε μετοχές εντός ενός μελλοντικού βραχυπρόθεσμου πανικού.

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)