Είναι τα sell off στις μετοχές ευκαιρία για άμεσο κέρδος;

Κάθε στιγμή, οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να κάνουν σημαντικές κινήσεις προς όποια κατεύθυνση (συνήθως πτωτική) για αιτίες οι οποίες δεν είναι λογικές. Κάποιες φορές οι μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ θα “έπρεπε” να έχουν κινηθεί πτωτικά, ενώ ολόκληροι κλάδοι σημειώνουν σημαντικές πτώσεις για “χαζούς” λόγους.

Ποτέ μα ποτέ μην συμπεραίνετε ότι επειδή κάτι συνέβη, πρέπει να κινήσει τις χρηματιστηριακές αγορές προς μία “λογική” κατεύθυνση. Αυτό δεν είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Όταν οι επενδυτές ξεκινούν να δημιουργούν λογικές συνδέσεις μεταξύ γεγονότων και κινήσεων στις αγορές οι οποίες στην ουσία δεν ισχύουν, μπορούν να βρεθούν σε σοβαρό πρόβλημα διότι μπορεί να πείσουν τον εαυτό τους σχεδόν για τα πάντα!

Για παράδειγμα, ο πιο συχνός λόγος μίας απότομης πτωτικής κίνησης είναι ότι κάποιο μεγάλο hedge fund ή κάποιο μεγάλο αμοιβαίο κεφάλαιο ρευστοποιεί θέσεις σε μετοχές για να καλύψει εξαγορά μεριδίων από κάποιο επενδυτή. Μπορεί να σας ακούγεται τρελό, αλλά τα hedge funds και τα αμοιβαία κεφάλαια διατηρούν πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε ρευστό, κάτι που τα οδηγεί να πωλούν μετοχές για να καλύψουν σημαντικές εξαγορές μεριδίων.

Οι απλοί επενδυτές οι οποίοι παρατηρούν την αρχική απότομη πτώση πανικοβάλλονται και πωλούν άμεσα μετοχές, ενέργεια που αρκετοί αλγόριθμοι εκτελούν αυτόματα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα βραχυπρόθεσμα sell off το οποίο τα media θα αναζητήσουν έναν “λόγο” για τον οποίο το sell off ξέσπασε και για το πως είναι δυνατό σταθερές μετοχές να οδηγούνται σε τόσο γρήγορες πτωτικές κινήσεις.

Οπότε, όταν παρατηρούμε ένα απότομο sell off σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά, αντί να αναζητούμε κάποια θεμελιώδη ή μακροοικονομική αιτία που το προκάλεσε, θα πρέπει να κάνουμε την ερώτηση στον εαυτό μας, μήπως έχουμε στα χέρια μας μία ευκαιρία για άμεσο κέρδος; Κάτι τέτοιο θα το αναγνωρίζουμε όταν η “αιτία” που προβάλλουν να media για ένα sell off δεν έχει να κάνει με κάποιο μακροοικονομικό δεδομένο ή με την πορεία του οικονομικού κύκλου, αλλά με κάποια είδηση στη σφαίρα της πολιτικής σκανδαλολογίας ή του “επιχειρηματικού κουτσομπολιού”.

Πρόκειται για μία βασική ιδέα που μπορεί να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο παραλογισμό των αγορών σε μία ευκαιρία κέρδους. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε απότομη πτώση θα οδηγήσει άμεσα σε νέα υψηλά ή ότι όποια κι αν είναι η αιτία των πτώσεων θα προβαίνουμε σε άμεσες αγορές. Μέσα από τις τακτικές μας αναλύσεις αναφέρουμε τις βασικές πηγές ρίσκου στις διεθνής χρηματιστηριακές αγορές. Οπότε, όταν η είδηση που θα έχουμε να κάνουμε δεν συνδέεται με κάποιες από τις πηγές αυτές, τότε κατά πάσα πιθανότητα η ευκαιρία θα είναι στα χέρια μας!

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)