Η επάνοδος των ταύρων

Μετά από μία διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών η οποία άγγιξε το 3.20% για τον S&P 500 και το 4.80% για τον FTSE 100, τα χρηματιστήρια βλέπουν νέα υψηλά σήμερα. Η διόρθωση αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τις πηγές πιθανών κινδύνων που είχαμε αναφέρει κατά τον προηγούμενο μήνα και τις εκλογικές μάχες που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την διόρθωση όμως, το βασικό σενάριο της διαμόρφωσης νέων υψηλών έχει ήδη εκπληρωθεί (διαβάστε περισσότερα εδώ) και πλέον πρέπει να μελετήσουμε εκ νέου τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Ως σημαντικότερες θετικές εξελίξεις του τελευταίου μήνα θεωρούμε το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών και την ψήφιση για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ. Αφ’ ενός οι Γαλλικές εκλογές ολοκληρώθηκαν όχι μόνο με την αποφυγή του κινδύνου της Λεπέν, αλλά με την επικράτηση ενός φιλελεύθερου ανεξάρτητου προέδρου ο οποίος έχει αναδειχτεί περισσότερο από την χρηματοοικονομική του καριέρα παρά από τα πολιτικά του βήματα. Η επιτυχία της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από την άλλη, στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, μειώνει το ρίσκο που είχαν αναγνωρίσει οι αγορές ότι ο νέος Πρόεδρος δεν έχει κάνει γνωστές τις λεπτομέρειες της οικονομικής του πολιτικής ή ότι δυσκολεύεται να εφαρμόσει τις πολιτικές του.

Έχοντας δει μία πολύ σημαντική μείωση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρωζώνη, αναμένουμε να δούμε νέα υψηλά από τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα οδηγήσει σε προεξοφλήσεις τέτοιες που θα ενισχύσουν σημαντικά τις αποτιμήσεις των αξιών.

Πέρα από τα θετικά στοιχεία, πρέπει να διατηρούμε πάντα στο μυαλό μας τις βασικές αιτίες πιθανών κινδύνων που υποβόσκουν διεθνώς. Όχι διότι αποτελούν λόγους να ανατρέψουν στο σύνολο τον οικονομικό κύκλο προς ώρας, αλλά διότι μπορούν να “δώσουν” βραχυπρόθεσμες διορθώσεις που να αγγίζουν το 3%-5% όπως είδαμε τον προηγούμενο μήνα.

1. Γεωπολιτικό ρίσκο: Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις εξελίξεις σε Συρία και Βόρεια Κορέα. Στην Συρία, το ρίσκο είναι αμφίδρομο, με την έννοια ότι μία αύξηση της έντασης μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον ρίσκο, όμως μία είδηση ότι τα συμμαχικά στρατεύματα προελαύνουν προς την Ράκα, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη. Μία αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην Βόρεια Κορέα. Δηλαδή, αν δούμε ότι η ένταση κλιμακώνεται, τότε το ρίσκο θα κινηθεί ανοδικά, αντίθετα, αν δούμε μία προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, ίσως να έχουμε μία πολύ θετική εξέλιξη όσον αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

2. Κρίση Χρέους Ευρωζώνης: Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην Ευρωζώνη δεν είναι νέο, ούτε άγνωστο. Έχει θαφτεί κατά κάποιο τρόπο από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η ποσοτική χαλάρωση πλησιάζει στην λήξη της και ότι το κόστος του χρήματος μεσοπρόθεσμα θα κινηθεί ανοδικά, ίσως να δούμε μία επιδείνωση της κατάστασης προς το τρίτο τρίμηνο.

3. Αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ: Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed επηρεάζει περισσότερο τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα τις αναδυόμενες οικονομίες, παρά το εσωτερικό των ΗΠΑ. Κάθε αύξηση των επιτοκίων, αυξάνει το κόστος δανεισμού για χρέος που έχει εκδοθεί σε δολάρια διεθνώς και κατά δεύτερον δημιουργεί νέες κεφαλαιακές ροές από τις αναδυόμενες οικονομίες πίσω στις ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι αναδυόμενες οικονομίες δεν έχουν ακόμα τις απαραίτητες υποδομές ώστε να αντιμετωπίσουν με ευκολία μία κρίση ρευστότητας, παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη ως πιθανή πηγή ρίσκου.

4. Χρηματοπιστωτικός τομέας Κίνας: Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, όπου και τις δύο φορές το έχει αντιμετωπίσει με παρεμβάσεις τις κεντρικής τράπεζας. Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και απλώς το καλύπτει η κεντρική τράπεζα με ενέσεις ρευστότητας. Δεν αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα βραχυπρόθεσμα ως πηγή κινδύνου, όμως δεν μπορεί να απουσιάζει από την λίστα.

Επειδή διαβάζοντας την συγκεκριμένη ανάλυση, σε αυτό το σημείο θα έχει σχηματιστεί ένα αίσθημα φόβου ή ανασφάλειας σχετικά με την ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων, ειδικά τώρα που βλέπουμε νέα υψηλά θέλω να επαναλάβω το εξής. Αυτοί είναι τέσσερις παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη διόρθωση αν επιδεινωθούν ή αν τραβήξουν την προσοχή “δημοσιογραφικά” δεν αποτελούν λόγους αντιστροφής του ανοδικού οικονομικού κύκλου.

Η βασική μας στάση θα διατηρηθεί στο να αγοράζουμε στις διορθώσεις (3%-5%) όπου μέσα από τις αναλύσεις μας θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αν και εφ’ όσον κάποια διόρθωση εμφανιστεί.

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)