Τελικά ήρθε η ώρα του tapering από την ΕΚΤ?

Πριν από περίπου ένα χρόνο ζήσαμε το σοκ των αναδυόμενων οικονομιών, μία εξέλιξη που δημιούργησε σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η ομάδα των G20 τότε ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει ώστε να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία και να αποφύγουμε μία καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου. Όντως, η Federal Reserve ανέβαλε τις αυξήσεις των επιτοκίων της κατά σχεδόν ένα έτος, η ΕΚΤ αύξησε την νομισματική υποστήριξη στην οικονομία και η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνέχισε την ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση στον ίδιο ρυθμό. Η συντονισμένη αυτή ενέργεια είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία καθώς βλέπουμε ότι πλέον οι οικονομίες αναπτύσσονται, η ανεργία μειώνεται και έχουμε ξεφύγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού.

Αν κοιτάξουμε τους δείκτες εμπιστοσύνης ανά την οικονομία θα δούμε την καταγραφή πολύ σημαντικής οικονομικής βελτίωσης. Η δείκτες εμπιστοσύνης είναι αυτοί που έχουν τροφοδοτήσει κατά κύριο λόγο την αισιοδοξία ανάμεσα στις Κεντρικές Τράπεζες, όμως δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι σημαντικοί δείκτες βρίσκονται ακόμα αισθητά χαμηλότερα από τους στόχους. Για παράδειγμα στην Ευρωζώνη, αν και ο πληθωρισμός αγγίζει τα όρια του 2%, η μέτρησή του είναι παραποιημένη από την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Αν εξαιρέσουμε τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, θα δούμε ότι ο πληθωρισμός είναι σε επίπεδα λίγο πάνω από το 0% και χρειάζεται ακόμα την στήριξη της ΕΚΤ για να οδηγηθεί πιο κοντά στο στόχο του 2%. 

Έχουμε διαβάσει και ακούσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες ότι η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει την μείωση των αγορών ομολόγων από 80€ δις σε 60€ δις. Επιπλέον, η μείωση αυτή συνοδεύτηκε με μία επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το Δεκέμβριο του 2017. Οπότε συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στο αρχικώς “προεξοφλημένο” πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κίνηση ευρέως διαδεδομένη ως tapering.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η ΕΚΤ κατά την τελευταία ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για χρονικό διάστημα σημαντικά μεγαλύτερο από την λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ότι το ΔΣ της Τράπεζας θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητο να επεκτείνει ή να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οπότε, αν και τα στοιχεία που λαμβάνουμε αυτή την περίοδο είναι πολύ ενθαρρυντικά, δεν θα πρέπει να βιαστούμε να προδικάσουμε την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ιδίως όταν αναμένουμε μία αύξηση της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας αργότερα φέτος (Διαπραγματεύσεις Brexit, Γαλλικές και Γερμανικές εκλογές).

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)