Πως "βλέπει" η ΕΚΤ τις Ευρωπαϊκές Μετοχές;

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν σημαντική άνοδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι μη τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά κατά 7% την περίοδο μελέτης (από την προηγούμενη έκδοση έκθεσης της ΕΚΤ) ενώ οι τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν μόνο 2%. Οι μη τραπεζικές μετοχές στην Ευρωζώνη φάνηκαν ισχυρότερες από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για τις τραπεζικές μετοχές. Η άνοδος αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο στις βελτιωμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η αβεβαιότητα στις αγορές παρέμεινε σταθερή στο ίδιο διάστημα. Το implied volatility στις αρχές Μαρτίου βρισκόταν στο 15% για τις Ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ για τις μετοχές των ΗΠΑ βρέθηκε στο 12%. Το implied volatility και για τις δύο περιπτώσεις βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το ιστορικό μέσο του, κάτι που αντανακλά ένα μέρος της πολύ μειωμένης μεταβλητότητας των αγορών τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στην Ευρωζώνη, η ανεργία κινήθηκε πτωτικά για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο στο q4 του 2016 μετά τα υψηλά του 2013. Τον Ιανουάριο διατηρήθηκε στο 9.6% παραμένοντας στο χαμηλότερο σημείο από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Κατά την ίδια περίοδο η ανάπτυξη της εργασίας συνεχίστηκε βασιζόμενη κυρίως σε θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο τομέας των υπηρεσιών. Όλες οι έρευνες και οι επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η θετική τάση της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Ο μόνος τομέας που δεν παρουσιάζεται βελτίωση είναι ο τομέας των κατασκευών.

Οι κίνδυνοι γύρω από την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αποδυναμώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και παρέμειναν συνδεδεμένοι κυρίως σε παγκόσμιους παράγοντες.

Κυριότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για τις μετοχές είναι:

1. Μία αύξηση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

2. Πιθανές αναταράξεις που θα προκληθούν από πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Κορέα κ.α.)

3. Μία αύξηση της απόδοσης των ομολόγων πάνω από το 3% και κοντά στο 3.5% οπότε και θα ανταγωνιστούν το reward/risk ratio των μετοχών.

4. Μία αύξηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας στις ΗΠΑ η οποία θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους των εταιριών.

5. Μία πιθανή απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ή την BoJ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Οι βασικότεροι παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση τις μετοχές είναι:

1. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιριών αναθεωρούνται ανοδικά.

2. Η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού, όσο αυτός δεν υπερβαίνει το 3%.

3. Η αύξηση της αχρησιμοποίητης ρευστότητας που δημιουργείται από την ποσοτική χαλάρωση των Κεντρικών Τραπεζών.

4. Νέες start up εταιρίες ή προϊόντα από την νέα τεχνολογία, την φαρμακοβιομηχανία και την αεροδιαστημική που θα οδηγήσουν τις αποτιμήσεις (P/E) ακόμα υψηλότερα.

Η εκτίμηση της ΕΚΤ για το μέλλον είναι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σταδιακά ανοδικά. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και άλλων commodities θα στηρίξουν τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα. Καθώς όμως οι καμπύλες των παραγώγων των commodities δεν κάνουν λόγο για κάποια μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών μέσα στο 2017, η συμμετοχή των commodities στον πληθωρισμό αναμένουμε να μειωθεί στα επόμενα τρίμηνα. Αντίθετα η σταδιακή εξάλειψη του spare capacity (ανεκμετάλλευτοι παραγωγικοί συντελεστές των επιχειρήσεων) αναμένεται να οδηγήσει το κόστος των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού ανοδικά μακροπρόθεσμα.

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)