Ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής από την RBA

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας RBA στο 1.50%.

Όπως αναφέρει στην τοποθέτησή της, οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία συνέχισαν να βελτιώνονται κατά τους τελευταίους μήνες. Η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκαν ανοδικά.

Αν και η αβεβαιότητα παραμένει, σε πολλές οικονομίες εκτιμάται ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου όρου. Στην Κίνα, η ανάπτυξη υποστηρίζεται από την υψηλότερη δραστηριότητα των κατασκευών υποδομών και κατοικιών. Η σύνθεση της ανάπτυξης και η κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού αποκαλύπτουν ότι στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η αβεβαιότητα παραμένει. Η βελτίωση στην παγκόσμια οικονομία συνεισέφερε σε υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, τα οποία βοηθούν σημαντικά το εθνικό εισόδημα της Αυστραλίας.

Ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά στις περισσότερες οικονομίας, αντικατοπτρίζοντας τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερα από πέρσι, όμως αν το συγκρίνουμε με ιστορικά στοιχεία, παραμένουν σημαντικά χαμηλά. Τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο ενώ δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση επιπλέον νομισματικής χαλάρωσης σε άλλες βασικές οικονομίες. Οι χρηματοοικονομικές αγορές λειτουργούν αποδοτικά και οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει άνοδο.

Η Αυστραλιανή οικονομία συνεχίζει την μετάβαση που ακολουθεί το τέλος του ανοδικού επενδυτικού κύκλου σε επενδύσεις ορυκτών, και αναπτύχθηκε περίπου με 2.5% το 2016. Οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική άνοδο και οι επιχειρηματικές επενδύσεις εκτός ορυχείων κινήθηκαν ανοδικά το τελευταίο έτος. Οι περισσότεροι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκονται στο μέσο ή πάνω από το μέσο όρο τους. Η ανάπτυξη της κατανάλωσης ήταν ισχυρότερη κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, αν και η ανάπτυξη του εισοδήματος των νοικοκυριών παραμένει χαμηλά.

Οι προοπτικές ανάπτυξης συνεχίζουν να είναι θετικές λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε καλή κατάσταση ώστε να μπορεί να δανείζει. Η πτώση του Αυστραλιανού δολαρίου από το 2013 έχει επίσης βοηθήσει την Αυστραλιανή οικονομία στην μετάβασή της, όμως η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου Αυστραλίας θα έκανε την μετάβαση αυτή πολύ πιο δύσκολη.

Η αγορά εργασίας παρουσιάζει ανάμεικτα αποτελέσματα καθώς υπάρχει σημαντική απόκλιση στα αποτελέσματα στα διάφορα μέρη της χώρας. Η ανεργία παρέμεινε σταθερή κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους στο 5.75%, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να εστιάζεται σε part time. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η εργασιακή επέκταση θα συνεχιστεί.

Ο πληθωρισμός παραμένει κάπως χαμηλός. Με τον πληθωρισμό του μισθολογικού κόστους να παραμένει υποτονικός, αναμένουμε τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει χαμηλός για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα. Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να επιταχύνει το 2017 και να σκαρφαλώσει πάνω από το 2%, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να ακολουθήσει μία πιο σταδιακή πορεία.

Οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις ανά την χώρα. Σε κάποιες περιοχές οι συνθήκες είναι καλές και οι τιμές κινούνται σταθερά ανοδικά, ενώ σε άλλες περιοχές οι τιμές σημειώνουν πτώση. Στις ανατολικές μητροπόλεις, μία σημαντική αύξηση των προσφερόμενων κατοικιών αναμένεται να ξεκινήσει τα επόμενα δύο χρόνια. Η ανάπτυξη των ενοικίων είναι η πιο αργή των τελευταίων είκοσι ετών. Ο δανεισμός για επένδυση σε ακίνητα έχει ξεκινήσει να επιταχύνει ξανά τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα οι εποπτικοί μηχανισμοί έχουν προκαλέσει μία σύσφιξη των κριτηρίων χρηματοδότησης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της RBA αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική στο σημερινό συνέδριο καθώς η οικονομία δημιουργεί μία ανθεκτική ανάπτυξη και ο στόχος του πληθωρισμού αναμένεται να επιτευχθεί μέσα στον χρόνο.

Πηγή: Reserve Bank of Australia

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)