Το Debt Ceiling επανέρχεται στο προσκήνιο

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης (frouzakis@moneyworld.gr)

Πηγή οικονομικών δεδομένων Reuters

 

Τα επιτόκια αυξάνονται από τα χαμηλά τριών μηνών καθώς τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν

Τα επιτόκια των ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν από τα χαμηλά τριών μηνών την Τρίτη καθώς οι χρηματιστηριακή αγορά ανακάμπτει, μειώνοντας την ζήτηση για την ασφάλεια των ομολόγων. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι επενδυτές είναι καταπιασμένοι με το αν τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία θα επεκταθούν στην πολυαναμενόμενη έκθεση για την αγορά εργασίας την Παρασκευή.

Μία έκθεση η οποία έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων την Δευτέρα και έστειλε τις χρηματιστηριακές αγορές σε βύθιση, προσθέτοντας στο ήδη δραματικό ξεπούλημα που προκλήθηκε από την αποχώρηση των επενδυτών από τις αναδυόμενες οικονομίες λόγω της υψηλής μεταβλητότητας. Το φτωχό ημερολόγιο όσον αφορά τις οικονομικές ανακοινώσεις της Τρίτης βοήθησε στην σταθεροποίηση των αγορών, οδηγώντας τα επιτόκια των ομολόγων υψηλότερα λόγω της μειωμένης ζήτησης για αυτά.

Τα δεκαετή ομόλογα των ΗΠΑ βρίσκονται αυτή την ώρα στο 2.62% ή 0.044% υψηλότερα από το χαμηλό των 2.58% της Δευτέρας.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το αν ο κακός καιρός θα μπορούσε να επηρεάσει την έκθεση για την αγορά εργασίας του Ιανουαρίου που ανακοινώνεται την Παρασκευή, αφότου ο σκληρός καιρός έχει ήδη υποστηρίξει την πρόσφατη οικονομική αδυναμία, συμπεριλαμβανομένων και των νέων θέσεων εργασίας οι οποίες βρέθηκαν αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις για τον Δεκέμβρη.

Αναμένεται να δούμε 185.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την μέση εκτίμηση 101 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters. Αρκετοί επενδυτές κρατούν μία πιο προσεκτική στάση από τους αναλυτές, αν και θα χρειαστεί μία πολύ καλή ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας ώστε να επηρεάσει την Fed από το να συνεχίσει να μειώνει το μέγεθος των αγορών ομολόγων ανά μήνα.

Η Fed τον προηγούμενο μήνα μείωσε τις μηνιαίες αγορές τίτλων κατά 10$ δις στα 65$ δις. Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα συνεδριάσει ξανά μέχρι τον Μάρτιο, κάτι το οποίο θα της δώσει τον χρόνο να αξιολογήσει περισσότερα στοιχεία προτού αποφασίσει αν θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τις αγορές τίτλων.

Η Fed θα αγοράσει από 2.25$ δις μέχρι 2.75$ ομολόγων λήξης από το 2021 μέχρι το 2023 σήμερα ως μέρος του προγράμματος των μηνιαίων αγορών ομολόγων που διατηρεί.

Κάποιες αναταράξεις εμφανίστηκαν σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από την αγορά ομοσπονδιακού χρέους υπό το ρίσκο της στάσης πληρωμών αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της χώρας.

Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew ανέφερε την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να αθετεί τις υποχρεώσεις της "πολύ σύντομα" καθώς τελειώνει ο χώρος που της απομένει να δανείζεται κάτω από το τρέχον νομικό όριο σχετικά με το δημόσιο χρέος.

Η Washington αναμένεται να επαναφέρει ένα όριο του δανεισμού της κυβέρνησης στο τέλος αυτής της εβδομάδας και ο Lew δήλωσε ότι η διαχειριστική επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει λογιστικά μέτρα ώστε να παραμείνει κάτω από το όριο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την μείωση των εκδόσεων βραχυπρόθεσμων ομολόγων καθώς οδεύει προς το όριο της επόμενης εβδομάδος, καθώς αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πώληση χρέους το οποίο δεν είναι αναγκαίο για την κάλυψη άμεσων εξόδων. Η αυξημένες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων μετά το χρονικό όριο θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στα ομόλογα τα οποία φέρουν το μεγαλύτερο ρίσκο καθυστερημένης εξόφλησης.

Το υπουργείο οικονομικών ανέφερε την Δευτέρα ότι θα εκδώσει 8$ δις σε ομόλογα ενός μήνα, 2$ λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα και τα λιγότερα από τον Απρίλιο του 2008.

Οι επενδυτές αναμένουν αυτά τα ομόλογα να πουληθούν με επιτόκιο 0.14%, αναφορικά με τις συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά. Εκεί, ομόλογα ενός μήνα που λήγουν στις 27 Φεβρουαρίου έχουν επιτόκιο 0.05%, υψηλότερα από το 0.005% δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η συνέχεια επί των αγορών...