Τα βασικότερα σημεία του Jackson Hole Symposium

Τα βασικότερα σημεία του Jackson Hole Symposium 

Αξιωματούχοι της FED αρνούνται τις διεθνείς αναφορές ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα βρεθούν σε κίνδυνο όταν η FED ξεκινήσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης.

Ο κίνδυνος ότι ο τερματισμός των αγορών ομολόγων από την FED, θα χτυπήσει τις οικονομίες από την Ινδία μέχρι την Τουρκία λόγω της εξόδου κεφαλαίων και υψηλότερου κόστους δανεισμού, ήταν ένα από τα κύρια θέματα του ετήσιου συνεδρίου κεντρικών τραπεζών και οικονομολόγων στο συμπόσιο Jackson Hole, το οποίο έληξε στις 24 Αυγούστου. 

Τέτοια sell off δεν αποτελούν πρόβλημα για τους αξιωματούχους της FED καθώς ολόκληρη η προσοχή τους είναι στραμμένη στην οικονομία των ΗΠΑ και στην προσπάθεια να τιθασέψουν τα 85$ δις μηνιαίων αγορών τίτλων που έχουν διογκώσει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας σε 3.65$ τρις. Ακόμα κι αν οι αξιωματούχοι της FED συμβούλεψαν τις αναδυόμενες αγορές να προστατευτούν, αυτές πιέστηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικό Agustin Carstens διευκρίνισε τις προθέσεις του καλύτερα, προς το συμφέρον της προστασίας της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της FED στο St. Louis, James Bullard ανέφερε ότι η εγχώρια οικονομία είναι το κύριο αντικείμενο της πολιτικής. Δεν ασκούμε την πολιτική μας βασιζόμενοι στην μεταβλητότητα των αναδυόμενων αγορών μόνο.

Κάθε σημαντική τροποποίηση στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ θα επηρεάσει το εξωτερικό περιβάλλον της Κίνας και την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη. Δεδομένου του ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ έχει τεράστια επιρροή στις αναδυόμενες αγορές και στην παγκόσμια οικονομία, θα ήταν καλό οι ρυθμιστικές αρχές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, να μην λάβουν υπ’ όψη τους μόνο τις ανάγκες τις δικής τους οικονομίας.

Με την απουσία του προέδρου της FED Ben Bernanke, το ετήσιο συνέδριο συγκεντρώθηκε σε διεθνή ζητήματα με αντιπροσώπους να συζητούν σχετικά με τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής. Το θέμα ήταν κατάλληλο καθώς οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στις αναδυόμενες οικονομίες σε μία περίοδο που ήδη επιβραδύνονται μετά την ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας έξω από την ύφεση. 

Στο συνέδριο υπήρχε σχετικά αυξημένη εναντίωση καθώς υπήρχαν αντιπροσωπίες από 35 κεντρικές τράπεζες. Πολλές από αυτές ανησυχούν σχετικά με το αποτέλεσμα της απόσυρσης στην δική τους οικονομία. Από την άλλη μεριά οι αξιωματούχοι της FED συζητούν σχετικά με το πότε να ξεκινήσουν την επιβράδυνση των αγορών  τίτλων. Στο τελευταίο FOMC τον Ιούλιο, το διοικητικό συμβούλιο της FED ήταν θετικό με το σχεδιασμό του Bernanke να ξεκινήσουν την απόσυρση αργότερα μέσα στο χρόνο, όπως φαίνεται στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν στις 21 Αυγούστου. Το 65% των οικονομολόγων που συμμετέχουν στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση των αγορών θα έρθει στο FOMC στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι αναδυόμενες αγορές έχουν χάσει περισσότερο από 1$ τρις από τον Μάιο. Αυτός ήταν ο μήνας όπου ο Bernanke ανέφερε ότι η FED θα μπορούσε να κάνει ένα βήμα χαμηλότερα στις αγορές ομολόγων. Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έχει πέσει σχεδόν 12% αυτό το χρόνο, ενώ ο δείκτης MSCI που μετρά μετοχές των ανεπτυγμένων οικονομιών έχει σημειώσει άνοδο 13%.

Με τα 20 νομίσματα που είναι αντικείμενο των περισσότερων συναλλαγών μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών να έχουν χάσει σχεδόν 4% στους τρεις τελευταίους μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές των οικονομιών αυτών ενεργούν ώστε να απομονώσουν τις οικονομίες τους. Την προηγούμενη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε μία παρέμβαση ύψους 60$ δις μετά την πτώση του BRL, ενώ η Ινδονησία θα αυξήσει την προσφορά ξένου συναλλάγματος.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης (frouzakis@moneyworld.gr)

Πηγή δεδομένων: Bloomberg