US Open Study - Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης (frouzakis@moneyworld.gr)

Ως την ηρεμία πριν την καταιγίδα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη χαμηλή μεταβλητότητα στις σημερινές συναλλαγές. Μέχρι στιγμής τα πράγματα κυλούν ομαλά και τεχνικά, όμως σε περίπου μία ώρα από τώρα ξεκινούν οι σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά και πιο συγκεκριμένα στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η FED.

Ξεκινάμε με την ανακοίνωση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών στις 17:00. Είναι μία από τις βασικές ανακοινώσεις καθώς η FED δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά κατοικίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγορά κατοικίας ήταν ο αιχμή του δόρατος της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του 2008 μέσω των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης. Οι εκτιμήσεις είναι σχετικά αισιόδοξες με την ανακοίνωση καθώς, παρά τα άσχημα νούμερα που είδαμε πρόσφατα κάνουν λόγο για μία αισθητή βελτίωση. Κάτι τέτοιο θα είναι η έναρξη ενός ρεύματος επιθυμίας για ανάληψη ρίσκου.

Την ίδια ώρα όμως ξεκινά και η ομιλία του προέδρου της FED στο κογκρέσο σχετικά με τις προβλέψεις του για την οικονομία των ΗΠΑ. Γενικά, οι εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ είναι σημαντικά βελτιωμένες και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δείχνει να πατά σταθερά στα πόδια της. Το ρεύμα αυτό οδήγησε πρόσφατα σε αύξηση των εκτιμήσεων ότι η FED θα πρέπει σχετικά άμεσα να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, το δολάριο ενσωμάτωσε σημαντικά κέρδη έναντι των βασικότερων ισοτιμιών που μελετάμε. 

Τι είναι αυτό όμως που δεν έχουμε προσέξει; Τα εμπορεύματα σημειώνουν σημαντικές αδυναμίες, πράγμα που αντικατοπτρίζει μεγαλύτερη προσφορά από ότι ζήτηση. Η ανάπτυξη πολλών οικονομιών σημειώνει επιβράδυνση, ενώ παράλληλα η Ευρωζώνη φλερτάρει με την είσοδο σε νέα ύφεση. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Αυτό συμβαίνει διότι τα νέα χρήματα από το πρόγραμμα χαλάρωσης οδηγούνται στις μετοχές καθώς πουθενά αλλού δεν βρίσκονται πλέον αποδόσεις. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αν η FED ξεκινήσει την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης, τότε το δολάριο θα εμφανιστεί πανίσχυρο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων κάτι που θα κάνει τις εξαγωγές των ΗΠΑ να πληγούν σημαντικά.

Όπως είχαμε γράψει και στην χθεσινή μας αναφορά, δεν πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αντέξουν ένα τόσο ισχυρό δολάριο σε αυτές τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας. Άρα αυτό που προσδοκούμε για σήμερα είναι να ακούσουμε τον πρόεδρο της FED Bernanke να αναφέρει ότι θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερή και θα μετατεθεί για αργότερα η απόφαση περί σταδιακής απόσυρσης. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το δολάριο σε σημαντικές απώλειες και τα χρηματιστήρια σημαντικά υψηλότερα. Γενικά θα είχαμε πτώση του δολαρίου και αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αναμένουμε να επηρεάσει τις αγορές και η δημοσιοποίηση των πρακτικών του τελευταίου FOMC. Αν εμφανιστεί κάποια τάση αλλαγής πολιτικής, τότε θα περιμέναμε μία σημαντική ενίσχυση του δολαρίου με πτώση των αγορών ρίσκου. Αν πάλι δούμε την πολιτική της FED να έχει σταθεροποιητικές τάσεις, τότε δεν περιμένουμε την τάση των αγορών να διαφοροποιηθεί.

Παρακολουθώντας όμως το δολάριο ως δείκτη, θα βλέπαμε ότι η σημαντική ενίσχυση κατά τους προηγούμενους μήνες (που οφειλόταν στην προεξόφληση της αλλαγής της πολιτικής της FED) έχει ανακοπεί κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προεξόφληση διατήρησης της πολιτικής σταθερής.

Κλείνοντας, ως βασικό σενάριο θα έθετα την διατήρηση της πολιτικής στα τρέχοντα επίπεδα με την απόφαση σχετικά με σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να μετατίθεται για αργότερα. Αυτό περιμένουμε να οδηγήσει χρηματιστήρια ψηλότερα και δολάριο χαμηλότερα. Αν το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί, πάμε για το ακριβώς αντίθετο. Σε τεχνικό κομμάτι διατηρούμε τις τακτικές μας σταθερές και για οτιδήποτε νεότερο θα δημοσιευθεί κάποιο Dealing Room Calling. Με την ετοιμότητα αυτή πηγαίνουμε στο άνοιγμα της Αμερικής.

Καλό σας απόγευμα!