Εβδομαδιαίο Σχόλιο Αγορών - Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Μία εβδομάδα έληξε εχθές με το δολάριο και την πιθανότητα λήξης του τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την FED να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, τις δύο τελευταίες ημέρες, οι ομιλίες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ήταν τόσο έντονες που κατάφεραν να διαμορφώσουν κλίμα αντιστροφής σε τεχνικό επίπεδο. Πράγματι, οι βασικότερες αγορές που αποτιμώνται σε δολάρια όπως το ευρώ και ο χρυσός σημείωσαν σημαντική πτώση τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδος. Νωρίτερα, η άνοδος του δολαρίου είχε περιοριστεί από τα πολύ θετικά στοιχεία σχετικά με τη βιομηχανία της Γερμανίας τα οποία δημοσιεύονταν. Όμως, από την δημοσίευση των στοιχείων της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και μετά, το κλίμα άλλαξε υπέρ του δολαρίου.

Παρακολουθώντας τώρα τους δείκτες του Money World, θα δούμε ότι τα εμπορεύματα συνέχισαν την πτωτική κίνηση των προηγούμενων εβδομάδων αδυνατώντας να διαμορφώσουν νέο υψηλό νωρίτερα. Εδώ έχουμε άλλο ένα σήμα υπέρ του δολαρίου, όμως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων οφείλεται αποκλειστικά σε ένα ισχυρότερο δολάριο. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να οφείλεται σε μία αύξηση της παραγωγής εμπορευμάτων ή μία απομόχλευση στα παράγωγα συμβόλαιά τους, δηλαδή αποδυνάμωση των εμπορευμάτων και όχι ενίσχυση του δολαρίου. Ο δείκτης του δολαρίου ήταν φυσικά ανοδικός κατά την προηγούμενη εβδομάδα αποτυπώνοντας το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί από τις εκτιμήσεις για λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την FED. Παρά την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η έκπληξη είναι πως ο δείκτης του ευρώ σημείωσε άνοδο και αυτό σημαίνει πολλά, ιδιαίτερα για τη νέα πολιτική που ίσως ακολουθήσει η Ευρωζώνη για στήριξη της οικονομίας. Τέλος, το δολάριο Αυστραλίας συνέχισε την πτωτική του κίνηση σε επίπεδο δείκτη ακολουθώντας πιστά τον συσχετισμό του με τα εμπορεύματα. Πάμε να δούμε πως θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε με τεχνικό αλλά και με θεμελιώδη τρόπο τις κινήσεις που αναφέραμε προηγουμένως.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones δεν άφησε καθόλου την ανοδική τάση που επικρατεί. Βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με νέα ιστορικά υψηλά, όμως κατά τις τελευταίες δύο ημέρες της εβδομάδος όπου παρατηρήσαμε και την ενίσχυση του δολαρίου, ο δείκτης πάτησε φρένο και παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Το EUR/USD και ο χρυσός διαμόρφωσαν έντονες πτωτικές αντιστροφές υπέρ του δολαρίου. Περισσότερα για την συγκεκριμένη τεχνική κίνηση θα αναφέρουμε στην τεχνική ανάλυση της Δευτέρας. Βασικό ερώτημα είναι το εξής: η πτωτική αυτή κίνηση που προετοιμάζεται θα αποτελέσει κάποια διόρθωση ή κάποια αλλαγή στην μακροπρόθεσμη τάση. Αν πρόκειται για διόρθωση, θα πρέπει να αναμείνουμε με υπομονή την λήξη της για να περάσουμε και πάλι με το μέρος των αγοραστών. Αν πρόκειται για αλλαγή τάσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε σιγά σιγά τεχνικά σημεία εισόδου με το μέρος των πωλητών τοποθετώντας τους στόχους μας σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. 

Το πρώτο σημείο που θα αναζητήσουμε την απάντηση στο ερώτημά μας είναι οι τοποθετήσεις των θεσμικών επενδυτών στο χρηματιστήριο παραγώγων του Σικάγο, όπως τις δημοσιεύουμε σε εβδομαδιαία βάση στο Trading Academy. Εκεί μπορούμε να δούμε ότι οι θεσμικοί επενδυτές κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει και χτίζουν σταδιακά θέσεις αγοράς στην ισοτιμία EUR/USD και θέσεις πώλησης στον US Dollar Index. Ένα πρώτο συμπέρασμα από εδώ είναι ότι οι αγορές ετοιμάζονται να κινηθούν έντονα ανοδικά μέχρι τα μέσα του Ιουνίου (καθώς τότε λήγουν τα τρέχοντα ΣΜΕ) και επιχειρείται μέσω των ενημερωτικών δικτύων να πειστούν οι μικροεπενδυτές για αντιστροφή της ανοδικής τάσης ώστε να λάβουν αντίθετες τοποθετήσεις. Μία μικρή διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά ώστε να δοθούν σήματα πώλησης από τους ταλαντωτές σε υπεραγορασμένα επίπεδα είναι το κερασάκι στην τούρτα στην παγίδευση των μικρών της αγοράς.

Μπορεί το σκεπτικό της προηγούμενης παραγράφου να είναι άρτιο, αλλά είναι μονομερές. Δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε την κατεύθυνση της ανόδου μόνο από αυτό, διότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν είναι ο πρώτος τροχός της αμάξης, άσχετα αν είναι πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Η κορυφή της πυραμίδας είναι η FED, η οποία αν όντως δώσει ημερομηνία λήξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τότε θα περιμένουμε ισχυρές απώλειες στις αγορές ρίσκου. 

Αυτό όμως που θέλω να τονίσω εδώ είναι άλλη μία προσπάθεια αποπλάνησης των μικροεπενδυτών που έχει επιχειρηθεί. Ο Bernanke με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο έχει δηλώσει ότι στόχος είναι η ανεργία να φτάσει στο 6.5% με τον πληθωρισμό να μην υπερβαίνει τον στόχο του 2.5%. Ότι θετικό νέο ακούστηκε από τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ του δολαρίου αφορούσε αποκλειστικά την αγορά εργασίας και τίποτα τον πληθωρισμό. Την Πέμπτη 16 Μαΐου έχουμε την ανακοίνωση του πληθωρισμού από τις ΗΠΑ όπου περιμένουμε μία μείωση από 1.5% σε 1.4%. Μία τέτοια μέτρηση από την πραγματική οικονομία μας δείχνει ότι με την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης, η πραγματική οικονομία θα χτυπηθεί άμεσα.

Παράλληλα με το πιο πάνω, κατά την χθεσινή ομιλία του Bernanke, ακούσαμε πως η οικονομία έχει ακόμα τρωτά σημεία και κινδύνους που έχουν μείνει από το 2008 και το σκάσιμο της φούσκας των sub-primes. Επίσης ανέφερε ότι οι μαζικές εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια είναι μία σημαντική απειλή.

Συνοψίζοντας, αντιλαμβάνομαι έναν σημαντικό θόρυβο που επιχειρείται από τα επίσημα δίκτυα ενημέρωσης που αγγίζει τα όρια της παρακίνησης. Όμως, όπως αναφέρω και προηγουμένως ο θόρυβος αυτός βασίζεται στην μισή αλήθεια, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές σταδιακά χτίζουν αντίθετες θέσεις. Όπως γίνεται κατανοητό, το να ακούσουμε επακριβώς ότι μας λένε γνωρίζοντας τις ανακρίβειες ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Το βασικό σενάριο που θέτουμε είναι ότι η εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει πτωτικά για το ευρώ, τον Dow Jones και το χρυσό δίνοντας τροφή στα παπαγαλάκια, όμως από την Τετάρτη προς την Πέμπτη που αναμένουμε τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού, οι αγορές ρίσκου θα επιχειρήσουν ξέσπασμα. Το εναλλακτικό μας σενάριο θα είναι να εναρμονιστούμε με το σενάριο που καλλιεργείται μόνο αν τα στοιχεία του πληθωρισμού της Πέμπτης έρθουν καλύτερα των εκτιμήσεων. 

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το εξής, μπορεί στο συγκεκριμένο κείμενο να φωτίζω έντονα την μία πλευρά (αυτή της ανόδου των αγορών) όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την κατεύθυνση προκαλώντας την αγορά. Προχωρώ σε αυτή την ενέργεια ώστε να καταδείξω ότι ενώ υπάρχουν δύο όψεις, τα επίσημα οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα τονίσουν μόνο την μία. Επίσης, τις περισσότερες φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με παγίδες. Ακόμα όμως κι εγώ, έχω επιλέξει δύο σενάρια, βασικό και εναλλακτικό, και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσω τις αγορές. Θα ακολουθήσω κάθε σήμα, έχοντας στο μυαλό μου πάντα ότι το Bloomberg, το Reuters, το CNBC και πολλά άλλα, δεν έχουν σκοπό το καλό μας.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης