Καθημερινό Σχόλιο Αγορών - Παρασκευή 10 Απριλίου 2013

Τελικά η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν έσπασε τον μαγικό αριθμό 100. Η ανοδική κίνηση του δολαρίου ξεκίνησε με ακόμα μία καλύτερη των εκτιμήσεων ανακοίνωση αιτήσεων ανεργίας, όμως είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιος ήταν ο καταλύτης του δεύτερου κύματος ανόδου του δολαρίου. Φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε περισσότερο με μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση παρά με μία κίνηση που ενεργοποιήθηκε από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή ανακοίνωση. Η έναρξη της θετικής διάθεσης για το δολάριο ήταν οι δηλώσεις των αξιωματούχων της FED οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφεραν ότι η έναρξη της λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πλέον στο οπτικό πεδίο. Βέβαια, ο γνωστός για τη σφιχτή νομισματική του πολιτική πρόεδρος της FED στην πολιτεία της Philadelphia, Plosser, ανέκαθεν ήταν και παρέμεινε υπέρ της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Το κλειδί ήταν στο ότι ο υπέρμαχος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής πρόεδρος της FED στο Chicago, Evans, αλλάζει γνώμη. Ανέφερε ότι η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο οριστικά αν η βελτίωση διατηρηθεί μετά το καλοκαίρι. Κοιτάζοντας κάτι τέτοιο από άλλη οπτική γωνία, πιστεύει ότι αν δούμε τις ανακοινώσεις των νέων θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα (Non Farm Payrolls) για τρεις η τέσσερις μήνες ακόμα, στα πρόσφατα επίπεδα, η FED θα πρέπει να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση της χαλάρωσης.

Τα μεγαλύτερα κέρδη του δολαρίου καταγράφηκαν έναντι του γεν, όμως το δολάριο ενισχύθηκε εμφανώς έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος, σε μία αντίθετη κίνηση από αυτή της Τετάρτης. Υπάρχουν αρκετές κεντρικές τράπεζες οι οποίες αναμένουμε να ξεκινήσουν κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής τους πολιτικής (Η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας, του Βιετνάμ και την Σρι Λάνκα μείωσαν τα επιτόκιά τους εχθές για παράδειγμα). Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μόλις ξεκίνησε και σχεδιάζει να κάνει περισσότερα στα επόμενα δύο χρόνια από ότι η FED έχει κάνει τα προηγούμενα τέσσερα, και μάλιστα σε μία πολύ μικρότερη οικονομία. Ως αποτέλεσμα, εκτιμούμε ότι το δολάριο θα κινηθεί υψηλότερα καθώς οι αγορές προσδοκούν την ενδεχόμενη απόσυρση της χαλάρωσης στις ΗΠΑ ενώ οι άλλες κεντρικές Τράπεζες στον κόσμο που κινήθηκαν πιο αργά προς την χαλάρωση μέχρι τώρα, ξεκινούν να χρησιμοποιούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τον φθίνων πληθωρισμό ώστε να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους και να μειώνουν την αξία των νομισμάτων τους  με χαμηλότερα επιτόκια.

Σήμερα η προσοχή θα επικεντρωθεί στην ομιλία του προέδρου της FED Bernanke, τον απόλυτο διαιτητή του FOMC και μετρίως υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της FED στο Kansas City George, ένας ακόμη υπέρμαχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, μέλος του FOMC, θα μιλήσει για την οικονομία στο Jackson Hole, ενώ ο Evans θα κάνει μία ακόμη ομιλία. Οι υπουργοί οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των G7 συναντιόνται αργότερα σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο και οι ΗΠΑ αναμένεται να “ωθήσουν” την άποψη προς την Ευρώπη ότι η περισσότερη ανάπτυξη και η λιγότερη λιτότητα θα ήταν η κατάλληλη πολιτική αυτή τη στιγμή. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Schaeuble φαίνεται να πιάνει το μήνυμα καθώς ανέφερε εχθές ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρκετό χώρο να ελιχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την ύφεση.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης