Καθημερινό Σχόλιο Αγορών - Πέμπτη 09 Απριλίου 2013

Το δολάριο σημείωσε εμφανείς απώλειες έναντι κάθε σημαντικής ισοτιμίας στον κόσμο. Μπορεί να έχουμε να κάνουμε με την ανανέωση του αισθήματος εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη μετά από δύο ημέρες καλύτερων των εκτιμήσεων ανακοινώσεων από την Γερμανία, ή ίσως να είναι μία αίσθηση ανάληψης ρίσκου καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε ράλι (Τόσο ο Dow Jones όσο και ο DAX βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά). Για την Ευρώπη, δεν θα έπρεπε να γίνεται τόσος λόγος για τα οικονομικά στοιχεία ενός μήνα (τα θετικά στοιχεία ήταν για τον μήνα Μάρτιο), ενώ παράλληλα ο δείκτης ΡΜΙ του Απριλίου ήταν σχετικά αδύναμος. Επιπλέον, τα οικονομικά στοιχεία για το εμπόριο από την Ασία υποδεικνύουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνει (εκτός από τη χθεσινή ανακοίνωση των εξαγωγών της Κίνας, για την οποία διατηρούνται πολλές ερωτήσεις ακόμα). Με τις Γερμανικές λιανικές πωλήσεις να μειώνονται και το παγκόσμιο εμπόριο να είναι αδύναμο, από που θα έρθει η διαρκής ζήτηση; Θα γνωρίζουμε περισσότερα αύριο, οπότε και ανακοινώνονται τα στοιχεία του Μαρτίου για το εμπόριο της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα, δεν θα έπρεπε να είμαστε άνετα εναντίον του δολαρίου αυτή τη στιγμή. Οι αντιρρήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ αναθερμαίνονται και κάτι τέτοιο πιθανώς να είναι θετικό για το δολάριο. Εχθές, ο περιφερειακός πρόεδρος της FED στο Dallas Richard Fisher, ένα μη εκλεκτικό μέλος του FOMC και γνωστός για την σφιχτή νομισματική πολιτική του, είπε ότι η FED είναι αντιμέτωπη με το ρίσκο της υπερβολής όσο συνεχίζει την ποσοτική χαλάρωση. Ο Jeffrey Lacker και ο Charles Plosser, περιφερειακοί πρόεδροι της FED για τις πολιτείες Richmond και Philadelphia αντίστοιχα, μη εκλεκτικά μέλη του FOMC και γνωστοί επίσης για τη σφιχτή νομισματική τους πολιτική μιλούν σήμερα και αναμένεται να τηρήσουν την ίδια στάση με τον Fisher και να μας δώσουν αντίστοιχα σχόλια. Το κλειδί θα είναι ο πρόεδρος της FED στο Chicago Charles Evans ο οποίος θα εμφανιστεί σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg. Είναι εκλεκτικό μέλος του FOMC και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Είχε αναφέρει τον Οκτώβρη ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 200 με 250 χιλιάδες μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά σημαντικό γεγονός ώστε να αρχίσουμε την σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι εύκολο να υποστηρίζεις κάτι τέτοιο στην θεωρία, όμως θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθήσουμε τι θα πει καθώς παρακολουθούμε τις νέες θέσεις εργασίας να κυμαίνονται σε αυτό το εύρος. Αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει, τότε η FED θα μπορούσε να είναι κοντά στην έναρξη της αλλαγής της πολιτικής της.

Τέλος, σήμερα αναμένουμε την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας. Θα δούμε κάτι σημαντικό από εκεί; Τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά πρόσφατα, ειδικά ο ΡΜΙ (ακόμα κι αν η βελτίωση έχει να κάνει με "λιγότερο κακό"), ενώ η χώρα απέφυγε μία τριπλή ύφεση καθώς μία σχετικά καλή βελτίωση του ΑΕΠ κατά 0.3% παρουσιάστηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους (θέμα ανάκαμψης προφανώς). Μία επέκταση του συστήματος χρηματοδότησης του δανεισμού ανακοινώθηκε στις 24 Απριλίου και δεν είχε ακόμα το χρόνο ώστε να αξιολογηθεί. Επίσης πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο νέος διοικητής της Τράπεζας αναλαμβάνει τον Ιούλιο. Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε κάποια αλλαγή στα επιτόκια ή στο στόχο του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η λίρα θα μπορούσε να επηρεαστεί ελάχιστα ως αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης