Καθημερινό Σχόλιο Αγορών - Τετάρτη 08 Απριλίου 2013

Το Ευρώ κινήθηκε υψηλότερα εχθές κατά το τμήμα συναλλαγών της Ευρώπης μετά την ανακοίνωση των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας για τον Μάρτιο οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μηνιαία μείωση 0.5% ενώ η ανακοίνωση παρουσίασε ανάπτυξη 2.2%. Πρόκειται για μία έκπληξη καθώς επηρέασε πολύ τις αγορές ενώ παράλληλα ο δείκτης ΡΜΙ του Απριλίου, που έχει ήδη ανακοινωθεί, ήταν σχετικά αρνητική. Παρόλα αυτά, οι βιομηχανικές παραγγελίες θεωρούνται περισσότερο αντιπροσωπευτικές και ως εκ τούτου δίνουν μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης από ότι ο ΡΜΙ.

Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έξι ώρες μετά, η ισοτιμία EUR/USD ήταν πίσω σχεδόν εκεί όπου ήταν πριν δημοσιευθεί η ανακοίνωση, καθώς το δολάριο επανάκαμψε έναντι όλων των νομισμάτων. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανακοίνωση των JOLT (Job Opening and Labor Turnover) ήταν πίσω από την κίνηση, όμως ανακοινώθηκε κατά την άνοδο του δολαρίου, παρόλα αυτά ο αριθμός των θέσεων εργασίας παρουσιάστηκε υψηλότερος από τις εκτιμήσεις παρά το ότι ήταν χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα. 

Σήμερα έχουμε μία ημέρα με απουσία σημαντικών ανακοινώσεων. Μετά την χθεσινή έκπληξη με τις Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες, ο σημερινός δείκτης για τη Γερμανική βιομηχανική παραγωγή μπορεί να αποτελεί μία ακόμη έκπληξη (ακόμα κι αν ο βιομηχανικός δείκτης ΡΜΙ του Μαρτίου έπεσε στο 49.0 από το 50.3, σηματοδοτώντας συρρίκνωση). Οι αγορές αναμένουν μία συρρίκνωση κατά 0.1% έναντι ανάπτυξης 0.5% τον Φεβρουάριο.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης