Καθημερινό Σχόλιο Αγορών - Πέμπτη 02 Απριλίου 2013

Μία σημαντική αλλαγή στο βασικό ερώτημα που θέτει η FED παρακολουθήσαμε εχθές το βράδυ. Μέχρι στιγμής, το βασικό ερώτημα ήταν το αν θα μειωθεί η ταχύτητα της ποσοτικής χαλάρωσης ή όχι. Από εχθές, το ερώτημα έγινε αν η ποσοτική χαλάρωση θα μειωθεί ή θα αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανακοίνωση: "Το συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει ή να μειώσει το ποσό των μηνιαίων αγορών ομολόγων ώστε να διατηρήσει την καταλληλότερη νομισματική πολιτική καθώς οι εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό μεταβάλλονται".

Η αλλαγή αυτή είναι μία κίνηση υποστηρικτική προς τις αγορές ρίσκου, όμως δεν ήταν αυτή που έδωσε την κίνηση στις αγορές καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην χειρότερη των εκτιμήσεων ανακοίνωση της αγοράς εργασίας. Οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν πτώση κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας, τα εμπορεύματα έπεσαν και το δολάριο σημείωσε άνοδο σε μία κλασική ημέρα αποποίησης ρίσκου. Τα commodity currencies ήταν φυσικά οι μεγαλύτεροι χαμένοι. 

Σήμερα η ΕΚΤ είναι αυτή που συγκεντρώνει τα βλέμματα. Όπως έχουμε αναφέρει και στο εβδομαδιαίο μας σχόλιο περιμένουμε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης. Η πτώση του πληθωρισμού αρκετά κάτω από τον στόχο έχει πιέσει κατά πολύ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αντιδράσει ώστε να στηρίξει τον πληθωρισμό.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης