Εβδομαδιαίο Σχόλιο Αγορών - Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μία σχετικά αδιάφορη εβδομάδα έχει λήξει χωρίς ιδιαίτερες θεμελιώδης εξελίξεις και χωρίς σημαντική μεταβλητότητα στις σημαντικότερες αγορές ρίσκου. Μία τέτοια εβδομάδα θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως η ηρεμία πριν την καταιγίδα, κάτι που η συγκεκριμένη εβδομάδα θα μπορούσε άνετα να αποτελεί αν αναλογιστούμε τι περιμένουμε στην επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 3 Μαΐου.

Την επόμενη εβδομάδα θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε 4 ανακοινώσεις που είναι συσσωρευμένες από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή. Την Τετάρτη ξεκινά η FED με την ανακοίνωση της νομισματικής της πολιτικής. Όπως και κάθε μήνα στη συγκεκριμένη ανακοίνωση περιμένουμε μήπως ακούσουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για την λήξη του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης πολύ σημαντικές θεωρούνται οι εκτιμήσεις της Τράπεζας για την οικονομία των ΗΠΑ. 

Την επόμενη ακριβώς ημέρα έχουμε την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Εδώ έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις καθώς πέρα από την μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που αναμένουμε, η ΕΚΤ και η Γερμανία έχουν δεχτεί πολύ ισχυρή πίεση από το G20 ώστε να εφαρμόσουν αναπτυξιακή, πιο χαλαρή πολιτική, πράγμα που μέχρι στιγμής αρνούνται να πράξουν.

Τέλος κλείνουμε με τις ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Την Παρασκευή ξεκινάμε με την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, γνωστή και ως Non Farm Payrolls, ενώ στη συνέχεια έχουμε το επίπεδο ανεργίας το οποίο αναμένεται αμετάβλητο στο 7.6%.

Κάθε φορά που έχουμε στο πρόγραμμα τέτοιες ανακοινώσεις, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αγορές λαμβάνουν έναν προεξοφλητικό χαρακτήρα μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων. Επίσης, υπερβολικά σημαντικό ρόλο παίζουν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις που προηγούνται των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Αυτό διότι πολλές φορές, εκπλήξεις στις προηγούμενες μακροοικονομικές ανακοινώσεις μπορούν να αλλάξουν την προκαθορισμένη απόφαση νομισματικής πολικής. Πάμε να μελετήσουμε λίγο τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εβδομάδα που μας πέρασε βρήκε τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ κάπως φρεναρισμένες χωρίς να μπορούν να ακολουθήσουν την ανοδική τάση που μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ακολουθούσαν. Παράλληλα, τα εμπορεύματα δεν μπόρεσαν να μας δώσουν νέο υψηλό σε επίπεδο δείκτη (Money World Economic Indicators), ενώ αντίστοιχη είναι η συμπεριφορά των αγορών ρίσκου οι οποίες έχουν διαμορφώσει έναν πλάγιο σχηματισμό κατά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Σε επίπεδο συγκεκριμένων αγορών, το ευρώ έναντι του δολαρίου κινήθηκε πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Dow Jones έκανε ανοδική κίνηση η οποία δεν κατάφερε να βρεθεί στα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδος. Αυτές είναι και οι δύο αγορές που θα συγκεντρώσουν το σύνολο του ενδιαφέροντος για τις επόμενες ημέρες (EUR/USD, Dow Jones).

Αν δούμε τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί για την Ευρωζώνη θα εστιάσουμε την προσοχή μας στον δείκτη επιχειρηματικού συναισθήματος της Γερμανίας ο οποίος ανακοινώθηκε στις 104.4 μονάδες από 106.7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά πτωτικό μήνα και τον δεύτερο κατά σειρά μήνα που η ανακοίνωση ήρθε κάτω των εκτιμήσεων. Ο δείκτης έκανε την πρώτη πτώση του στις 22 Μαρίου επίπεδο όπου ο DAX ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από τώρα και αυτό κάτι σημαίνει. Άλλη μία κακή ανακοίνωση από την Ευρωζώνη ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης του Μ3 στο Τραπεζικό σύστημα. Το Μ3 παρουσιάζει επιβράδυνση από τον Νοέμβριο του 2012 πράγμα που σημαίνει ότι η επιτάχυνση του χρήματος, ή ο ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης μειώνονται, κάτι που είναι η βασική ένδειξη της ύπαρξης μίας κρίσης.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις πριν από την απόφαση νομισματικής πολιτικής, είναι ικανές να επηρεάσουν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας. Αν λοιπόν βάλουμε στη σειρά τις πιέσεις του G20 για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και τις προαναφερθείσες ανακοινώσεις, θα περιμέναμε η ΕΚΤ να βρεθεί λίγο πιο κάτω από την προκαθορισμένη πολιτική της. Η προκαθορισμένη πολιτική της, της δίνει το περιθώριο να ρίξει το επιτόκιο πριν προχωρήσει σε πιο χαλαρά νομισματικά μέτρα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg προβλέπουν μία 60% πιθανότητα πτώσης του επιτοκίου κατά 0.25% στο 0.50%. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της πτώσης που σημειώνει κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ευρώ.

Παράλληλα με τις θεμελιώδης εξελίξεις, μπορούμε να δούμε ότι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν μειώσει κατά την τελευταία εβδομάδα τις θέσεις τους σε ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι μεγάλοι της αγοράς ακολουθούν τις θεμελιώδης εξελίξεις. Οπότε, οι βασικές επιλογές μας θα είναι να αναζητήσουμε κάποιες θέσεις πώλησης στο ευρώ μέσω της τεχνικής μας ανάλυσης. (Στοιχεία για τις τοποθετήσεις στις αγορές βρίσκονται στο Trading Academy κάθε εβδομάδα)

Στις ΗΠΑ επικρατεί διαφορετικό κλίμα. οι αιτήσεις ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδος ήρθαν στις 339.000 από 355.000. Αυτή αποτελεί μία από τις 5 μικρότερες ενδείξεις από το 2009 μέχρι σήμερα. Παράλληλα η ανάπτυξη του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση βρέθηκε στο 2.5% ετησιοποιημένο από 0.4% το προηγούμενο τρίμηνο. Μπορεί η ανακοίνωση να είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων (3.1%), όμως δεν παύει να είναι κίνηση προς τον στόχο της FED. Αυτό που μπορούμε να κρίνουμε είναι ότι εφ’ όσον η αγορά κινείται προς τους στόχους της FED χωρίς όμως να έχει πλησιάσει αρκετά, θα δούμε τον Bernanke σε μία συνηθισμένη κατάσταση όπου θα διατηρήσει σταθερή την νομισματική πολιτική της FED χωρίς σημαντικές εκπλήξεις στην ομιλία του.

Η εξέλιξη αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, τουλάχιστον προσωρινό. Αυτό διότι με τις εκτιμήσεις για απόσυρση της στήριξης να ενισχύονται στο πέρασμα του χρόνου, με την ανταγωνιστικότητα που αποκτά η Ιαπωνία στο βιομηχανικό τομέα και με τις κακές ειδήσεις από την Ευρωζώνη, δημιουργείται ένα κλίμα αποποίησης του ρίσκου. Αν λοιπόν χρειαζόταν να εκτιμήσουμε, θα περιμέναμε πτωτική εβδομάδα από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όμως δεν πρέπει να πάμε κόντρα στην ανοδική τάση που ήδη επικρατεί. Οπότε, μέσα από την τεχνική μας ανάλυση θα παραμείνουμε με θέσεις και εντολές αγοράς, όμως θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να αντιστρέψουμε τις θέσεις μας σε πώληση με το πρώτο ξέσπασμα πανικού που θα μπορούσε να διαφανεί.

Συνοψίζοντας, οι πιο πιθανές κινήσεις είναι η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων και η πτώση των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τεχνικά σήματα και όχι να προκαλέσουμε τις αγορές. Ακόμα και το ακριβώς αντίθετο να συμβεί, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το ακολουθήσουμε. Οπότε, ραντεβού στην καθημερινή τεχνική ανάλυση.

Καλό Σαββατοκύριακο.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης