Καθημερινό Σχόλιο Αγορών - Πέμπτη 25 Απτιλίου 2013

Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες από τις ΗΠΑ και την Γερμανία ήρθαν χειρότεροι των εκτιμήσεων εχθές, δείχνοντας μία επιβράδυνση της ανάκαμψης. Ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος ifo της Γερμανίας ήρθε σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών είτε συμπεριλαμβάνοντας τις παραγγελίες για αμυντικές δαπάνες είτε όχι, ήταν χειρότερος των εκτιμήσεων. Το σημαντικότερο θεμελιώδες νέο όμως ήταν η ομιλία του Victor Constancio, αντιπροέδρου της ΕΚΤ, λίγο μετά την ανακοίνωση του δείκτη ifo, ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να φέρνουν άσχημα νέα. Το ποσοστό των οικονομολόγων που περιμένουμε μία μείωση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο της ΕΚΤ έχει πλέον γίνει πλειοψηφία. Σήμερα το πρωί ήταν 60% ενώ εχθές μόλις 45%.

Η σημαντικότερη εξέλιξη της ημέρας για σήμερα αναμένεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ανακοινώνεται το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Παρόλο που το πρώτο τρίμηνο είναι ήδη παρελθόν, τα στοιχεία του ΑΕΠ θα αποτελέσουν αντικείμενο στενής παρακολούθησης ώστε να δούμε αν η χώρα θα σκοντάψει σε μία τριπλή ύφεση. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν αρνητική από τρίμηνο σε τρίμηνο για τα 4 από τα τελευταία 5 τρίμηνα και οι μέσες εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι μόλις +0.1%, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται κάποια σοβαρή έκπληξη ώστε να δούμε το ΑΕΠ κάτω από το 0. Είναι πιθανό ο ασυνήθιστα κρύος καιρός τον Μάρτιο να έχει προκαλέσει αρκετή επιβράδυνση στις κατασκευές και στην βιομηχανία ώστε να πιέσουν το ΑΕΠ χαμηλότερα. Δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης να ξανασκεφτεί την δημοσιονομική της πολιτική, μία αύξηση της πίεσης στην Τράπεζα της Αγγλίας θα υπάρξει ώστε να υποστηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Άλλη σημαντική ανακοίνωση για σήμερα είναι οι αιτήσεις ανεργίας από τις ΗΠΑ όπου για μία ακόμα φορά αναμένονται σχεδόν σταθερές στις 350 χιλιάδες από 352 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ανακοινώσεων που περιμένουμε για σήμερα.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης