Σχόλιο Αγορών- Σάββατο 06 Απριλίου 2013

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εβδομάδα έφτασε στο τέλος της όπου παρακολουθήσαμε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την νομισματική πολιτική των βασικών Κεντρικών Τραπεζών. Αν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ήταν αυτή που ξεχώρισε με την ιδιαίτερα επιθετική της πολιτική χαλάρωσης, εμείς θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ καθώς παρακολουθήσαμε μία ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση.

Το ενδιαφέρον ξεκίνησε με την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη. Εκεί ακούσαμε τον Draghi μέσα σε πολλά άλλα να αναφέρει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά με πτωτικές πιέσεις. Οπότε θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2.00%. Η ΕΚΤ κράτησε τη νομισματική πολιτική σταθερή και το επιτόκιο αμετάβλητο στο 0.75% αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου ώστε να υποστηρίξει τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ανεργία στη ζώνη του Ευρώ έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ του 12% με συνεχιζόμενη άνοδο. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι τόσο ο πληθωρισμός μειώνεται κάτω από τους στόχους όσο και η ανεργία οδηγείται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς όταν τα χρέη εξοφλούνται και τα ελλείμματα μειώνονται, αυξάνονται τα ρευστά διαθέσιμα των Κεντρικών Τραπεζών, ενώ αντίθετα μειώνεται η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος ενώ παράλληλα μειώνεται η συνολική ποσότητα του χρήματος σε κυκλοφορία. Άρα, όσο δεν βλέπουμε την ΕΚΤ να προχωρά σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με έκδοση νέου χρήματος, δεν θα περιμέναμε κάποια αλλαγή στο σκηνικό που παρακολουθούμε.

Στο άκουσμα ότι αφήνονται ανοιχτά τα ενδεχόμενα για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου από το 0.75% το ευρώ έχασε άμεσα ένα σημαντικό ποσό έναντι του δολαρίου. Στη συνέχεια όμως παρατηρήσαμε το ευρώ να σημειώνει ιδιαίτερα σημαντική άνοδο. Η άνοδος αυτή που θα μπορούσε να οφείλεται; Εκ πρώτης άποψης, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που συνέβη αυτό, όμως η άνοδος της ισοτιμίας EUR/USD έχει αίτια στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρωζώνη.

Στις ΗΠΑ είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά εργασίας. Γνωρίζουμε ότι η FED έχει ορίσει την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ως το βασικό κριτήριο άσκησης της νομισματικής της πολιτικής. Τι μας είπαν λοιπόν οι ανακοινώσεις; Η ανεργία μειώθηκε από το 7.7% στο 7.6% ενώ οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα ανήλθαν σε 88.000 από 268.000 τον προηγούμενο μήνα. Ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας μειώθηκε σημαντικά απομακρύνοντας χρονικά τον στόχο του 6.5% της FED. Να θυμίσουμε πως η FED έχει ανακοινώσει ότι η χαλάρωση θα διατηρηθεί μέχρι η ανεργία να μειωθεί στο 6.5% ενώ ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται πάνω από το 2.5%. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα είχαμε την απόσυρση του μέτρου. Με τον στόχο όμως να απομακρύνεται χρονικά, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η χαλάρωση θα διαρκέσει περισσότερο, οπότε και το δολάριο αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας ήταν οι πολύ μειωμένες νέες προσλήψεις εκτός γεωργικού τομέα (Non Farm Payrolls) ενώ παράλληλα η ανεργία σημείωσε μείωση. Άρα ο γεωργικός τομέας είναι αυτός που έσωσε την παρτίδα για τις ΗΠΑ. Αν λάβουμε υπ όψη ότι πλησιάζουμε στη περίοδο της συγκομιδής, είναι λογικό κάτι τέτοιο. Όμως τι είναι αυτό που πάτησε φρένο στους υπόλοιπους παράγοντες της οικονομίας;;; Μα φυσικά, οι αυτόματες περικοπές εξόδων που ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου.

Όπως μπορούμε να δούμε, μόλις οι αυτόματες περικοπές ξεκίνησαν είχαμε την άμεση μείωση των προσλήψεων, αυτό αποτελεί το πρώτο κομμάτι του domino που μόλις έχει ξεκινήσει. Αν η εξέλιξη αυτή διατηρηθεί, τότε θα περιμέναμε την οικονομία των ΗΠΑ να έρχεται αντιμέτωπη με μία νέα κρίση (πολύ πιθανό και ύφεση στο μέλλον). Οπότε, η προσοχή μας θα περάσει αυτόματα στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ (Dow Jones, S&P500). Αν δεν επέλθει μία συμφωνία μεταξύ Κογκρέσου και Βουλής Αντιπροσώπων σχετικά με το όριο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, τότε θα περιμέναμε έναν νέο οικονομικό κύκλο να βρίσκεται στα σκαριά και να ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του μέσα στους επόμενους 3 μήνες.

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης